Bibberpremie afgevoerd: "uitzonderlijke en eenmalige maatregel"

De chauffeurs van de Lijn die onder de verhoogde terreurdreiging naar Brussel reden, krijgen daarvoor wel degelijk de afgesproken "terreurpremie" van 50 euro. In de toekomst zullen ze evenwel geen aanspraak meer kunnen maken op zo'n premie, ook niet als het dreigingsniveau weer naar vier zou gaan. Gisteren kwam er kritiek op de maatregel, onder meer van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De bibberpremie is afgevoerd. "Het dreigingsniveau werd gisteren verlaagd van 4 naar 3, wat dus betekent dat de maatregel niet meer van toepassing was", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn, na het overleg dat directie en vakbonden vandaag hadden.

"In ieder geval ging het sowieso om een eenmalige en uitzonderlijke maatregel, zoals trouwens ook in het originele akkoord stond. In de toekomst zal de maatregel niet opnieuw van kracht worden." Van de Vreken wijst er verder nog op dat maatregel genomen werd in uitzonderlijke omstandigheden die ons land nooit eerder meegemaakt had.

De chauffeurs die van maandag tot donderdag naar Brussel reden, krijgen wel hun premie van 50 euro bruto per dag uitbetaald. Op dit moment is dat nog niet gebeurd. "Dat zal gebeuren op 10 december, de eerstvolgende betaling van chauffeurs. Ik kan nog niet zeggen om hoeveel premies het gaat - de personeelsdienst is bezig de prestaties van de voorbije dagen te verwerken", aldus nog de woordvoerder van De Lijn.

Onder meer Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) had De Lijn gevraagd om te stoppen met de premie. Het ging volgens Weyts om een verkeerd signaal. Ook Open VLD uitte kritiek.

De Lijn heeft 45 lijnen naar Brussel, op een totaal van 1.100 in heel Vlaanderen.