Brussel hoopt "normale" leven snel te hervatten

Met de daling van het dreigingsniveau van 4 naar 3 in het Brussels Gewest is het de bedoeling dat scholen, crèches, markten, winkelcentra en metro weer op een normale manier gaan functioneren. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is duidelijk: "Brussel laat zich niet gijzelen door de terreur, nu niet en in de toekomst niet."

Vanaf maandag zullen de Brusselse scholen hun normale activiteiten hervatten. Ook de Brusselse metro zal vanaf dan weer normaal rijden.

Ook de activiteiten op de markten, in de winkelcentra en in de winkelstraten moeten vanaf dit weekend opnieuw volledig en normaal op gang komen.

Voor grote evenementen waar veel mensen samenkomen, zoals sport- of cultuurevenementen of toeristische sites, zal het normale leven "zo snel mogelijk" en in functie van de beschikbare capaciteit van elke politiezone hernemen.

"Waakzaamheid blijft geboden, net zoals in de rest van het land. Maar nu moeten vooral de rust en het vertrouwen terugkeren", zegt Vervoort. Hij bedankt ook alle Brusselaars en betrokkenen voor de "voorbeeldige houding, de waardigheid en de koelbloedigheid" tijdens de "zware beproeving" afgelopen week.

Kerstmarkt gaat open onder voorwaarden

Het Brussels stadsbestuur heeft ondertussen al het licht op groen gezet voor de kerstmarkt Winterpret. Er zullen wel extra veiligheidsmaatregelen genomen worden, zoals meer politie, meer veiligheidsmensen en zeker de eerste week ook andere openingsuren.

"Het is een zeer zware verantwoordelijkheid. Het is een signaal dat we hopen dat we tot een "normaal" leven kunnen terugkomen", zegt Brussels burgemeester Mayeur (PS).

Vanavond gaat de kerstmarkt officieel open, maar de openingsceremonie met fanfare wordt achterwege gelaten. Tot en met zondagavond is de kerstmarkt slechts open van 12 tot en met 20 uur. Vanaf maandag sluit "Winterpret" om 21.30 uur.

Specifieke veiligheidsmaatregelen voor crèches vervallen

De crèches in het Brussels Gewest bleven afgelopen maandag en dinsdag dicht en gingen woensdag weer open met verhoogde veiligheidsmaatregelen. Zo patrouilleerde de politie rond de crèches.

Deze verhoogde veiligheidsmaatregelen vallen nu weg, maar Kind & Gezin raadt de crèches wel aan alert te blijven voor veilige toegang. Opvangvoorzieningen die door de terreurdreiging hun deuren moesten sluiten, zullen niet financieel gesanctioneerd worden, benadrukt Kind & Gezin. "Daarover krijgen ze volgende week meer concrete informatie", klinkt het. Ook de specifieke veiligheidsmaatregelen voor de buitenschoolse opvang in het Brussels Gewest vervallen.