Franse politie sluit landelijke grenswegen af met containers

Twee weken na de aanslagen in Parijs gaat de Franse politie nu ook kleinere grensovergangen controleren, naast de controles op de snelwegen. In de West-Vlaamse gemeente Alveringem staat nu een permanente controlepost op een gewestweg naar Frankrijk. Kleinere wegen in de buurt zijn afgesloten met containers om mogelijke ontsnappingsroutes te blokkeren.

Na de aanslagen in Parijs werden de controles aan de grens opgevoerd. Er kwamen bijvoorbeeld controleposten aan de grensovergang op de E17 in Rekkem en de E40 in Adinkerke, wat daar leidde tot verkeershinder.

Nu verscherpen de autoriteiten de controles nog meer. De grensovergang op de Zwarteberg in Heuvelland, die aan de Callicanes in Poperinge en de post in Alveringem richting Oost-Cappel worden sinds kort nauwlettender in het oog gehouden door de Franse politie.

In Alveringem zijn aan de Franse kant zelfs enkele landelijke wegen afgesloten met grote vrachtwagencontainers. "Dat is om te zorgen dat er geen ontspanningsroutes zijn. Er is nu maar één grensovergang en die wordt gecontroleerd", zegt burgemeester Gerard Liefooghe. "De extra controles veroorzaken geen overlast. Het gaat om landelijke wegen in één van de dunst bevolkte streken van Vlaanderen."

De Franse politie blijft de grenzen controleren tot de noodtoestand in Frankrijk voorbij is. Die zou nog ruim twee maanden duren.