Geens: "Niet op de hoogte dat Abdeslam in het buitenland zou zitten"

Het blijft gissen naar de exacte redenen waarom het terreurniveau in het Brussels Gewest gisteren van vier naar drie werd gebracht. Is de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam op weg naar Syrië? "Daarvan ben ik helemaal niet op de hoogte", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1.

Geens is vrij formeel als hem gevraagd wordt naar de elementen die ertoe hebben geleid dat het dreigingsniveau in Brussel niet meer op maximumstaat: "Wij communiceren daar niet over".

"Het OCAD evalueert de situatie op heel geregelde tijdstippen op basis van informatie van verschillende veiligheidsdiensten. Nu blijkt de onmiddellijke dreiging weg, maar er is nog steeds verhoogde waakzaamheid. We mogen niet denken dat de dreiging weg is, ze is alleen niet meer onmiddellijk."

Abdeslam in het buitenland?

Die verhoogde waakzaamheid is gelinkt met Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs.

Eerder liet voormalig OCAD-topman Luc Verheyden in "De afspraak" verstaan dat er drie opties waren: "Ofwel pakken ze hem, ofwel komt er een aanslag, ofwel is hij weg naar het buitenland". Welnu, de eerste twee opties zijn vooralsnog niet bewaarheid geworden. Zit Abdeslam dan in het buitenland en is hij op weg naar Syrië, zoals bepaalde geruchten lijken te suggereren?

"Daarvan ben ik helemaal niet op de hoogte", zegt minister Geens. "Men brengt ook te gemakkelijk het dreigingsniveau in verband met de stand van het gerechtelijk onderzoek. Dat is één van de vele elementen, er zijn nog andere elementen die een verlaging of verhoging van het niveau met zich mee kunnen brengen."

In elk geval waren er gisteren opnieuw huiszoekingen, in de buurt van Namen en in Verviers. Over de resultaten daarvan wordt evenmin gecommuniceerd. "Maar de federaal procureur heeft mij gezegd dat ze goede vooruitgang maken. We moeten rustig afwachten en de diensten het volle vertrouwen geven", zegt Geens daarover.

"Kritiek op communicatie aanmoediging om beter te doen"

Over de manier waarop de regering heeft gecommuniceerd, kwam er kritiek, gisteren voor het eerst ook vanuit de oppositie. "Dat is vooral een aanmoediging om beter te doen", aldus Geens. "Het is normaal dat de regering wat helderder wilde communiceren toen we naar niveau vier gingen, want dan kom je in een dermate staat van alertheid. Dat verklaart waarom we op dat ogenblik misschien duidelijker geweest zijn dan vandaag."

Maar ook internationaal komt er kritiek op de communicatie en het beleid in ons land. "Het is normaal dat ze in een moment als dit naar schuldigen zoeken. België zou dat in een vergelijkbaar geval ook doen, maar ik denk werkelijk niet dat wij daar debet aan zijn. We kunnen alleen maar proberen kalm te blijven en goed te communiceren. We moeten vooral alert blijven. Als we bezig zijn met zaken die - hoewel essentieel - niet zeer belangrijk zijn, dan verliezen we nutteloze energie."

Ten slotte wist Geens ook te zeggen dat de regering al begonnen is met het uitwerken van de maatregelen die de ministers hebben aangekondigd na de aanslagen in Parijs.