Het beste van Kortfilmfestival Leuven

Vanavond gaat in Leuven de 21e editie van het Internationaal Kortfilmfestival van start. Op negen dagen tijd worden meer dan 240 films vertoond. Onze filmreporter Ward Verrijcken grasduint door het programma.

De openingsavond van het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven vindt plaats in Kinepolis in Leuven. Er gaan zes kortfilms in wereldpremières: drie kortfilms uit België en een film uit Zweden, Spanje en Groot-Brittannië.

Het is een heuglijk feit dat twee van de zes titels geregisseerd werden door vrouwen. De cinematografische gender-gelijkheid komt ook in Leuven stilletjes aan in zicht. Het gaat om "Adri" van de Spaanse dame met de wondermooie naam Estibaliz Urresola Solaguren en "Guest" van Moon Blaisse. Die laatste film is een productie van De Wereldvrede, het bedrijf achter de onvolprezen Canvasserie "Bevergem".

Eregasten

In de persmap van het festival wordt beweerd dat heel wat acteurs en regisseur hun filmcarrière begonnen in Leuven. Twee zulke exemplaren worden nu met hun eigen thema-avonden in de bloemen gezet.

De "artist in focus" is Wim Willaert, die inderdaad al in een indrukwekkend aantal kortfilms opdraafde. Een fijne selectie is daarvan te zien tijdens het festival, en Willaert maakt ook deel uit van de jury van de Europese competitie.

Ook Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben een warme band met Leuven: in 2011 kreeg ze er de publieksprijs en de VAF Wildcard voor hun afstudeerfilm "Broeders", wat hen op weg zette naar hun huidige succes met "Black".

Omdat het misdaadmilieu zo prominent aanwezig is in het oeuvre van het regisseursduo, programmeert het festival een reeks gangsterfilms. Op dinsdag 1 december geven Adil El Arbi en Bilall Fallah ook een Master Talk in cultureel centrum STUK.

Arabs & eighties

In heel wat thematische programma’s vallen er spannende nieuwigheden te ontdekken. "80 is prachtig" belooft een fijne selectie films, animaties en clips vol over-the-top eighties referenties en retro kitsch.

Twee andere secties sluiten aan bij de actualiteit. "Crossing borders" is een programma van zes beklijvende films met verhalen van al dat niet legale vluchtelingen. "Arab encounters - visions and realities" gaat via cinema op zoek naar wat we nu echt weten over migratie en de Arabische wereld. Het gaat om films van Arabische regisseurs die de westerse kijker nieuwe inzichten willen verschaffen.

Alle praktische info vind je op www.kortfilmfestival.be.