Hoeveel kost de terreurdreiging onze economie?

De terreurdreiging heeft ons land naast imagoschade ook heel wat economische schade berokkend. Dat blijkt uit een berekening van ons programma De Vrije Markt. Heel wat Brusselse bedrijven konden een pak minder produceren, bijvoorbeeld doordat werknemers niet op het werk geraakten.

Volgens de redactie van "De vrije markt" wordt de economische schade van de terreurdreiging geschat op een kleine 30 miljoen euro per dag. De schade bij horeca, handelszaken maar ook producenten van bijvoorbeeld vers voedsel wordt geraamd op 22 miljoen per dag. Alles opgeteld geeft dat per werkdag een schade van zo'n 52 miljoen euro.

Deels kunnen die gevolgen worden opgevangen door het systeem van tijdelijke werkloosheid. Zo zouden al 535 bedrijven hebben gebruikgemaakt van dat systeem. "Dat zou slaan op meer dan 1.300 werknemers", zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

Degene die de grootste schade hebben ondervonden, is uiteraard de horeca in Brussel. De Brusselse horecafederatie schat dat de hotels, restaurants en cafés minstens 60% minder omzet hebben gemaakt. Maar ook in bijvoorbeeld Brugge zijn veel Britse toeristen weggebleven, merkt Peeters op.

Maar ook de handelaars voelden de effecten van de terreurdreiging. Veel winkels waren meerdere dagen gesloten, net nu de meeste mensen naar de winkelstraten trekken voor de eerste kerstaankopen. Het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen schat dat de kleinhandel door de terreurdreiging 40% minder omzet had.

Maar er waren ook winnaars. Zo werd er een pak meer online verkocht. De grote online bedrijven verkochten tot een kwart meer. Al blijft e-commerce voornamelijk wel nog steeds in buitenlandse handen.

Wat kost dat?

Maar laten we die kosten nu eens allemaal samentellen. Brussel is jaarlijks goed voor een bbp van 64 miljard euro. Per werkdag is dat goed voor zo’n 291 miljoen euro. Horeca, handelszaken maar ook producenten van bijvoorbeeld vers voedsel leden de grootste schade. Zij zorgen in de hoofdstad voor zo’n 12,6% van het bbp. Met een schade van meer dan 60% kan je het verlies voor hen schatten op zo’n 22 miljoen euro.

Heel wat bedrijven konden ook een pak minder produceren, bijvoorbeeld doordat werknemers niet op het werk geraakten. Brusselse werkgeversorganisaties schatten dat gemiddeld zo’n 20% van de werknemers niet op zijn werk kon geraken. Hierdoor lag de productie in heel wat bedrijven een pak lager dan op andere dagen. Goed voor een schade van minstens 29,7 miljoen euro.

Alles opgeteld geeft dat per werkdag een geschatte schade van zo’n 51,7 miljoen euro voor Brussel. En dan hebben we het nog niet eens over de imagoschade. Bovendien zal ook veel afhangen van hoelang het verhoogde terreurniveau zal aanhouden. Na de aanslag op een trein in Madrid in maart 2004, waarbij 191 dodelijke slachtoffers vielen, werden geen significante negatieve economische gevolgen vastgesteld volgens de Spaanse centrale bank.

Maar als de terreur langer aanhoudt, kan de rekening stevig aantikken. Zo kreunde het Spaanse Baskenland decennialang onder zware terreuraanslagen. Een Amerikaans-Spaans onderzoek berekende dat het bbp per hoofd van de bevolking 10% hoger zou hebben gelegen dan toen er vrede zou zijn geweest.