Hollande vraagt Britten om luchtsteun in Syrië

De Franse president François Hollande heeft de Britse parlementsleden gevraagd om toestemming te geven voor Britse luchtaanvallen tegen de terreurgroep IS in Syrië. Hij deed dat op de top van het Britse Gemenebest in Malta.

De oproep was opmerkelijk: zowel het feit dat een Franse president een bijeenkomst van het "Commonwealth" toespreekt, en evenzeer dat hij zich richt tot Britse parlementsleden.

Hollande trekt dan ook alle diplomatieke registers open om steun te zoeken voor zijn strijd tegen IS in Syrië, zeker na de aanslagen van enkele weken geleden in Parijs waarbij 130 doden zijn gevallen.

De voorbije dagen waren de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel te gast in Parijs en gisteren was Hollande nog op bezoek bij zijn Russische collega Vladimir Poetin in Moskou. Next stop: the Commonwealth in Malta dus. Vandaag is de top van het Gemenebest geopend in aanwezigheid van koningin Elisabeth II (foto), maar ook Hollande was er te gast.

"Ik kan niet anders dan de Britse parlementsleden oproepen, niet enkel tot solidariteit met Frankrijk, maar vooral ook in de strijd tegen het terrorisme", zei Hollande.

Cameron wil ook luchtaanvallen in Syrië

Tot nu toe voeren Britse vliegtuigen enkel aanvallen uit tegen IS in Irak, niet in Syrië. Het parlement heeft daartoe nog geen toestemming gegeven. Wel voeren de Britse vliegtuigen daar verkenningsopdrachten uit voor bondgenoten die er wel bombarderen, maar zelf doen ze dat niet.

De Britse premier David Cameron heeft het Lagerhuis nu gevraagd om het licht op groen te zetten voor aanvallen in Syrië. Volgens hem brengt dat geen extra risico mee voor de veiligheidheid in Groot-Brittannië, omdat dat land toch al hoog op de doelwittenlijst van jihadistische terreurgroepen staat.

Tegelijk kan Groot-Brittannië de bondgenoten zoals de Amerikanen, Arabische landen of Frankrijk niet blijvend in de steek laten, vindt Cameron. Hij is er ook van overtuigd dat de Royal Air Force een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen IS en andere terreurgroepen. Wel sluit Cameron de inzet van Britse grondtroepen in Syrië uit, want die zouden als een "koloniale macht" ervaren kunnen worden, aldus de premier.

AP2011

Wat kunnen de Britten doen in Syrië?

De Britse luchtmacht zou de internationale campagne meer dan een symbolisch steuntje in de rug kunnen geven. Zo heeft Londen een belangrijke poot aan de grond in de regio, namelijk in de luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus, vlakbij Syrië. Zo heeft Cameron de Fransen al aangeboden dat ze die basis mogen gebruiken.

Anderzijds kan de RAF zowel de oude vertrouwde Tornado's en de nieuwere Eurofighter Typhoons in de strijd werpen. Vooral de 35 jaar oude Tornado's -veteranen van de Golfoorlog, Joegoslavië en Libië- zijn nog erg nuttig. Ze beschikken over geanceerde apparatuur die realtime-beelden kunnen maken en doorsturen en kunnen erg laag onder de radar vliegen en doelwitten uitschakelen met raketten. De Tornado's zijn ook erg betrouwbaar en piloten vliegen er graag mee. Eerder besliste Duitsland om zes Tornado-verkenningstoestellen in te zetten in Syrië.