Kerk en staat kijken toe tijdens opgraving tsaar Alexander III

In Sint-Petersburg zijn de resten van tsaar Alexander III opgegraven. Dat gebeurde in aanwezigheid van speurders, forensische experts én vertegenwoordigers van de Russisch-orthodoxe kerk. De opgraving maakt deel uit van het hernieuwde onderzoek naar de moord op tsaar Nicolaas II en zijn gezin.
Copyright © Jerry Tavin/Everett Collection / Everett Collection
Tsaar Alexander III.

De opgraving van het stoffelijke overschot van Alexander III was eind vorige maand aangekondigd en heeft vandaag plaatsgevonden. De tsaar regeerde van 1881 tot 1894 over Rusland en was de vader van Nicolaas II, de laatste Russische tsaar die in 1918 samen met zijn gezin (foto onder) door bolsjewieken werd vermoord.

Sinds 1998 ligt die laatste samen met zijn vrouw Alexandra en drie van hun kinderen in de Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg begraven. De resten van hun twee overige kinderen zijn pas in 2007 teruggevonden en worden in de Russische staatsarchieven bewaard.

Hoewel genetisch onderzoek heeft aangetoond dat al deze overblijfselen wel degelijk die van Nicolaas II en zijn gezin zijn, blijft de Russisch-orthodoxe kerk twijfels koesteren. Daarom hebben de Russische autoriteiten het onderzoek naar de moord op de keizerlijke familie afgelopen zomer heropend. Het is in dit kader dat nu ook de resten van Alexander III zijn opgegraven, eveneens in de Petrus-en-Pauluskathedraal.

Die kathedraal was hierdoor vandaag afgesloten voor het publiek. Enkel leden van het bevoegde onderzoekcomité en forensische experts woonden de opgraving bij. Ook enkele vertegenwoordigers van de Russisch-orthodoxe kerk waren aanwezig.

Volgens het Russische persagentschap Interfax is de hele procedure gefotografeerd en gefilmd. Uit de opgraving zou overigens zijn gebleken dat de tombe van Alexander III niet meer is geopend sinds zijn dood, dus ook niet tijdens het Sovjettijdperk.

Eind september zijn ook al de stoffelijke overschotten van Nicolaas II en Alexandra zelf opgegraven en geanalyseerd. Daaruit is andermaal gebleken dat de resten wel degelijk die van de tsaar en zijn echtgenote zijn.

Veel Russische academici spreken schande van het heropende onderzoek en de verschillende opgravingen. Zij menen dat de wetenschap de authenticiteit van de overblijfselen van de Russische keizerlijke familie al jaren geleden onomstotelijk heeft bewezen en noemen het huidige onderzoek een politiek geïnspireerde beslissing onder druk van de Russisch-orthodoxe kerk.

Meest gelezen