Klokkenluider van Swissleaks veroordeeld

In Zwitserland is een gewezen informaticus van de Britse bank HSBC veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De man lag aan de basis van het schandaal rond de zogenaamde "Swissleaks".
AP2013

De Fransman is bij verstek veroordeeld, want hij woont in Frankrijk en zal dus niet uitgeleverd worden. Wel kan hij niet meer naar Zwitserland zonder het risico te lopen om opgepakt te worden.

Zeven jaar geleden heeft hij als informaticus bij het Zwitserse filiaal van HSBC computerbestanden van de bank doorgespeeld aan de Franse belastingdiensten. Daardoor kwam een heel systeem van belastingontwijking door Fransen via de Zwitserse tak van HSBC aan het licht.

Begin dit jaar werd die informatie gelekt naar meer dan 100 journalisten en kwam de grote belastingfraude aan het licht. Die was zowel opgezet door bedrijven als door particulieren en werd mee in de hand gewerkt door de Zwitserse afdeling van HSBC. Wereldwijd liepen de belastingdiensten daardoor miljoenen euro inkomsten mis. Het schandaal kreeg de naam Swissleaks.