Mechelen pakt zes valse bommelders op

In Mechelen zijn verschillende jongeren opgepakt die achter de valse bommeldingen van afgelopen week zitten. Onder hen ook de vier tieners die verantwoordelijk zijn voor de evacuatie van de Technische Scholen dinsdag. De stad stelt zich burgerlijke partij.

De gebouwen van Technische Scholen Mechelen werden afgelopen dinsdag ontruimd na een valse bommelding. De zowat 1.500 leerlingen werden daarbij opgevangen in de Sint-Rombautskathedraal. Alle vestigingen werden doorzocht, maar er werd geen bom gevonden.

Nu blijkt dat het gaat om vier minderjarige leerlingen uit de school, zo maakte de politie en burgemeester Bart Somers (Open VLD) bekend op een persconferentie. Zij zullen voor de jeugdrechter moeten verschijnen.

Andere meldingen

Dezelfde dag kwam er ook een melding binnen bij Syntra, dat evenwel niet werd ontruimd. De verantwoordelijke blijkt een jongeman uit Grimbergen te zijn die ruzie had met zijn vriendin.

Een dag later kwam bij de hulpdiensten een bericht binnen dat een bom zou ontploffen in "een school". Doordat niet duidelijk was om welke scholen het zou gaan en getwijfeld werd aan de ernst van het bericht, werden geen scholen ontruimd. De verantwoordelijke 19-jarige Antwerpenaar is ondertussen opgespoord en aangehouden.

Burgerlijke partij

Burgemeester Somers liet weten dat de stad zich burgerlijke partij stelt tegen de valse bommelders. "We berekenen momenteel over welk bedrag het gaat, maar het gaat om minstens 10.000 euro en wellicht een veelvoud daarvan", zegt hij. "We willen mensen heel duidelijk maken dat valse bommeldingen tot niets leiden en daders gevat worden.Dit wordt niet aanvaard in tijden van verhoogde waakzaamheid, waarin we onze mensen voor andere opdrachten nodig hebben."