Nieuwe terreurverdachte uit Brussel blijft aangehouden

De nieuwe verdachte die gisteren is opgepakt in Brussel in het kader van het terreuronderzoek, blijft aangehouden. Dat meldt het federaal parket. Hij zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs. Wat zijn rol daar precies was, is nog onduidelijk. De verdachte is de broer van een man die gisteren samen met zijn vader in Verviers werd opgepakt.

De drie mannen zijn vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. De man uit Brussel blijft aangehouden "wegens terroristische moorden en deelname aan activiteiten van een terroristische groep". Zijn broer en zijn vader zijn in de loop van de namiddag vrijgelaten.

"Er zullen vandaag geen bijkomende inlichtingen of preciseringen gegeven worden over deze personen noch over hun exacte betrokkenheid bij het dossier", zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt.

Gisteren was er onduidelijkheid. Aanvankelijk had het federaal parket laten weten dat er niemand was opgepakt bij huiszoekingen, maar later meldde advocate Aurélie Jonckers dat er wel degelijk één van haar cliënten was meegenomen.

De voorlopige hechtenis van Ali O., de man die Salah Abdeslam na de aanslagen in Brussel zou hebben opgepikt, is bevestigd voor één maand. Ali O. werd op 25 november gearresteerd.

Zes verdachten in de cel

In totaal zijn er nu zes verdachten officieel aangehouden in ons land voor hun mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

Het gaat om de twee mannen die Salah Abdeslam opgehaald hebben in Parijs en hem tot in Laken gebracht hebben. Daar heeft een derde man Ali O., een jeugdvriend van Abdeslam, hem een lift gegeven tot in Schaarbeek. Hij zit ook in de cel. Een vierde man wordt er ook van verdacht Salah Abdeslam op zijn vlucht geholpen te hebben. In zijn auto werden twee wapens en een bloedspoor gevonden (van wie dat bloed is, is nog niet duidelijk). Tenslotte is er nog een vijfde verdachte: over hem is nog altijd niets geweten. En sinds gisteren is daar dus nog een zesde verdachte bijgekomen.