Noord-Korea eert Grote Leider met verplicht telefoonnummer

De Noord-Koreanen vereren hun Grote Leider nu ook telefonisch. De autoriteiten hebben de grootste gsmoperator in het land verplicht om de kenmerkende regiocode aan te passen, schrijft online krant Daily NK. Noord-Koreanen moeten nu niet langer 191 maar 1912 intoetsen, het geboortejaar van Kim Il-sung.
AFP

Iedereen die een abonnement heeft bij gsm-operator Koryolink, een van de twee grote telecommunicatiebedrijven in Noord-Korea, moet vanaf vandaag 1912 intoetsen als binnenlandse regiocode. Dat geldt ook voor buitenlanders die gebruik willen maken van het netwerk van Koryolink. De operator verzorgt onder meer de netwerkverbindingen in hoofdstad Pyongyang. Andere operatoren, zoals Kangsung Net, behouden hun eigen nummers en codes.

Kim Il-sung wordt in Noord-Korea aanzien als de "Grote Leider". Hij wordt door de grondwet beschouwd als de "Eeuwige President" van het land dat hij heeft gesticht. Zijn verjaardag (8 juli) is een officiële feestdag in Noord-Korea.