Producenten beperken levensduur huishoudapparaten niet (sector)

Producenten van huishoudapparaten gaan nooit bewust de duurzaamheid van hun toestellen beperken. Dat zegt de Belgische federatie van producenten en invoerders van elektrohuishoudapparaten (FEE). De sector reageert op plannen van minister van Consumentenzaken Kris Peeters om te onderzoeken in welke mate fabrikanten veroudering inbouwen in hun toestellen.

Volgens de sector - die de merkproducenten vertegenwoordigt - krijgen ze daar ook gelijk in door objectieve studies. Zo blijkt uit een Franse overheidsstudie dat de levensduur van een huishoudtoestel vandaag even lang is als twintig jaar geleden.

Wel is het zo, vertelt secretaris-generaal Peter Binnemans, dat de producenten de perceptie tegen hebben. "Vroeger had men een fornuis, een koelkast en een wasmachine. Nu hebben de meeste gezinnen in de keuken tien toestellen. Dan is de kans groter dat er iets stuk gaat".

Ook onze gewoontes zijn veranderd, merkt Binnemans op. "Toestellen worden vandaag veel intensiever gebruikt. Liet men vroeger twee maal per week de wasmachine draaien, is dat nu vaak elke dag".

De sector is bereid mee te werken aan onderzoeken van minister van Consumentenzaken Kris Peeters of de consumentenorganisaties.