Proximus noemt bericht over vertrek 58-plussers "compleet voorbarig"

Het bericht dat telecombedrijf Proximus zijn personeelsleden ouder dan 58 jaar versneld met pensioen wil laten vertrekken, is compleet voorbarig. Dat zegt Proximus. Ook bij de vakbonden is te horen dat er niks concreets op tafel ligt. Binnenkort starten bij Proximus onderhandelingen over een nieuwe cao, waarin de eindeloopbaan zeker ter sprake zal komen, zegt ACV-Transcom.

Volgens La Libre Belgiqu zou Proximus via verlof voorafgaand aan het pensioen 58-plussers stelselmatig willen laten vertrekken. Proximus stelt momenteel 14.000 mensen te werk (voltijdse equivalenten). De plannen zouden betrekking hebben op een duizendtal mensen, of zowat 7 procent van het huidige personeelsbestand.

"Compleet voorbarig", reageert Proximus. Het bedrijf zegt dat het regelmatig scenario's bekijkt om de personeelskosten onder controle te houden. "In deze context bekijkt Proximus verschillende scenario's. Op dit moment is geen van deze concreet en kunnen we de vermelde cijfers zeker niet bevestigen", klinkt het nog. "Van zodra het bedrijft concrete voorstellen heeft, worden die eerst besproken met de sociale partners."

"Geen voorstel, maar bereid tot gesprekken"

Ook bij ACV-Transcom luidt het dat er geen concreet voorstel is, maar de bond zou wel bereid zijn te praten over zo'n regeling. Er is immers nog altijd vraag naar vormen van vervroegd pensioen, zegt algemeen sectorverantwoordelijke Ben Coremans. "Er zijn mensen die ontgoocheld zijn dat ze langer moeten werken."

Indien zo'n vertrek ter sprake zou komen, moet dat voor ACV-Transcom op vrijwillige basis zijn, en moeten de voorwaarden "ook voor de mensen zelf interessant zijn".

Volgens Coremans lag er eerder dit jaar wel al een gelijkaardig voorstel op tafel, maar werd dat door ACV-Transcom niet ondertekend. "Het was te selectief en er was een te groot verschil tussen statutairen en contractuelen." De andere bonden tekenden volgens ACV wel, maar uiteindelijk gingen de plannen niet door.

Ook bij VSOA luidt het dat er "niks concreet" op tafel ligt in verband met 58-plussers.

Politiek moeilijk

Politiek gezien liggen de plannen van Proximus erg moeilijk, omdat ze ingaan tegen het pensioenbeleid dat de regering-Michel heeft uitgetekend. Voor de federale regering wordt het dan ook erg lastig om hier zomaar mee in te stemmen, zo luidt de analyse van La Libre Belgique. De Belgische staat is met een belang van 53,5 procent nog altijd de meerderheidsaandeelhouder van het telecombedrijf.

Iets wat later vandaag ook bevestigd werd op het kernkabinet. De regering waarschuwt het bedrijf dat er geen sprake van kan zijn om de kosten van een vervroegd vertrek van oudere werknemers af te wentelen op de overheid. De kern vraagt het beursgenoteerde overheidsbedrijf om na te gaan of er geen alternatieven bestaan binnen of buiten het bedrijf, verduidelijkt bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD).