Revolutie in Londen: stilstaan op de roltrap mag nu ook links

Sinds de roltrap is uitgevonden, is het zowat een natuurwet in Londen: stilstaan doe je rechts om zo andere passanten de kans te geven links door te stappen. Maar in het metrostation Holborn wordt reizigers dezer dagen gevraagd ook links stil te staan. De maatregel is een experiment om de doorstroming te verbeteren.

Wie het in Londen waagt links op de roltrap stil te staan, heeft het vast al ondervonden: de inwoners van de Britse hoofdstad houden hardnekkig vast aan hun ongeschreven regel dat stilstaan op een roltrap rechts moet en aarzelen niet om "zondaars" terecht te wijzen.

In het drukke metrostation Holborn mogen reizigers deze oerwet dezer dagen aan hun laars lappen en wel op vraag van Transport for London, de overheidsorganisatie verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de miljoenenstad.

Met een lengte van 23,4 meter behoren de roltrappen van Holborn tot de langste van het hele metronet. Het merendeel van de reizigers verkiest hierdoor stil te staan, zoals het hoort rechts op de roltrap. Slechts een minderheid is moedig genoeg links tot boven of beneden door te stappen. Gevolg: de roltrappen blijven de facto voor de helft leeg, wat tijdens de spitsuren tot grote opstoppingen leidt.

Door reizigers aan te moedigen ook links stil te staan, hoopt Transport for London dat de roltrappen op hun volle capaciteit zullen worden gebruikt. Op die manier zou de doorstroming moeten verbeteren.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om een experiment dat drie weken loopt. Nadien wordt de maatregel geëvalueerd.