Trump: "Ik weet niet hoe die journalist eruitziet"

Donald Trump ontkent dat hij een journalist die aan een spierziekte lijdt, belachelijk heeft gemaakt tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Sterker zelfs: de flamboyante Republikein eist excuses van de New York Times, de werkgever van de journalist.

In de strijd om het Witte Huis gaat er geen dag voorbij zonder dat Donald Trump in het nieuws komt. De steenrijke Republikeinse kandidaat haalde de afgelopen dagen de internationale pers omdat hij een journalist met een spierziekte had geïmiteerd tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Maar Trump zegt nu dat hij de man niet bewust belachelijk heeft gemaakt en eist nu zelfs excuses van de New York Times, de huidige werkgever van de journalist in kwestie. De krant vond het namelijk niet kunnen dat Trump hun werknemer in het openbaar belachelijk had gemaakt.

“Ik ken de verslaggever van de New York Times niet en ik weet niet hoe hij eruitziet,” verdedigt Trump zich nu op Twitter. “Ik beeldde gewoon iemand uit die gebaarde dat hij een oude uitspraak inslikte.” Trump ontkent dus dat hij met zijn spastische armbewegingen journalist Serge Kovaleski belachelijk wilde maken.

Kenden ze elkaar?

Een pijnlijk toeval? Wist Trump dat Kovaleski een verkrampte rechterarm heeft door een chronische spierziekte? In een langer statement voert Trump aan dat hij “geen idee heeft wie deze verslaggever is, hoe hij eruitziet en hoe intelligent hij is”. “Ik weet ook niet of hij J.J. Watt (een bekende American footballspeler) is of Mohammed Ali in zijn topdagen, of iemand die minder atlethisch gebouwd is”, trapt Trump na in zijn gekende argeloze stijl.

Kovaleski op zijn beurt zegt dat hij er zeker van is dat Trump hem moet kennen en moet weten hoe hij eruitziet. De journalist schreef jaren geleden over het wedervaren van Trump: in 1987 en 1997 schreef hij stukken over Trump toen financieel in slecht weer zat. Dus Trump zou hem nog uit die periode kunnen kennen.

“Duizenden feestende moslims”

Kovaleski werd door Trump geviseerd omdat die een eerdere bewering van Trump ontkende dat er na de aanslagen van 11 september 2001 "duizenden" moslims aan het feesten waren in Jersey-City.

Bon, wat zijn de feiten nu? Kovaleski, toen nog in dienst bij de Washington Post, heeft op 18 september 2001 een artikel geschreven over een FBI-onderzoek naar “een aantal mensen” die opgepakt en verhoord waren omdat ze in New Jersey de aanslagen op de WTC-torens zouden hebben gevierd.

14 jaar later kan de journalist zich niet meer herinneren of het onderzoek toen ook echt iets heeft opgeleverd. En om die ontkenning werd Kovaleski deze week op de korrel genomen door Donald Trump, die zich meent te herinneren dat hij beelden van duizenden feestende moslims heeft gezien na de aanslagen. Maar waarschijnlijk ging het om beelden uit Arabische landen en niet uit New Jersey.