Uitlevering Roman Polanski definitief van de baan

De uitlevering van de Frans-Poolse filmmaker Roman Polanski aan de Verenigde Staten, waar hij beschuldigd wordt van de verkrachting van een minderjarige in 1977, is definitief geweigerd door het Pools gerecht.
Copyright © ©IFC Films/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

De rechtbank van Krakau heeft eind oktober geen groen licht gegeven voor de uitlevering van de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski aan de VS. Het parket van Krakau maakt vandaag bekend dat het niet in beroep gaat tegen de beslissing.

Daarmee is de uitlevering van de 82-jarige Polanski definitief van de baan. Volgens het parket zijn de motiveringen van de rechtbank in Krakau gerechtvaardigd om Roman Polanski niet uit te leveren aan de Amerikaanse autoriteiten.

"En dit maakt een eind aan alle juridische procedures tegen hem", verklaarde Jerzy Stachowicz, een van de advocaten van de filmmaker.

De regisseur van "Rosemary's baby", "Chinatown" en "The pianist" wordt sinds 1977 gezocht door de Amerikaanse politie voor ongepast seksueel gedrag met een minderjarige. Polanski had toen in de VS seks met een 13-jarig meisje.

Roman Polanski pleitte destijds schuldig, maar vluchtte naar Frankrijk voor hij berecht kon worden. De VS heeft sindsdien al talloze keren om zijn uitlevering gevraagd. In 2010 kreeg Polanski in Zwitserland negen maanden huisarrest toen de VS een gelijkaardig uitleveringsverzoek indiende.