Verbouwingen pas na tien jaar met verlaagde btw

De federale regering heeft de wijziging van het systeem van verlaagde btw op verbouwingswerken goedgekeurd. Voortaan is dat lagere tarief van zes procent van toepassing op gebouwen van minstens tien jaar oud.
©Nicolas TAVERNIER/REA

Tot nu toe kon een verlaagd tarief van 6% btw worden verkregen voor renovatie aan gebouwen vanaf vijf jaar oud. In het regeerakkoord was echter afgesproken om dat terug te schroeven tot tien jaar.

Vandaag heeft de ministerraad dan een voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) goedgekeurd dat dat objectief in de praktijk omzet. Voortaan kan pas na tien jaar een tarief van 6% verkregen worden, anders is dat 21%.

Er zijn wel een aantal overgangsmaatregelen. Werken onderworpen aan een stedenbouwkundige vergunnings- of meldingsplicht waarvoor de vraag of melding nog dit jaar wordt gedaan, blijven genieten van het verlaagde tarief, tenminste als de factoren voor 31 december van dit jaar worden utigeschreven. Dat geldt ook voor contracten met vaste datum die zijn opgemaakt ten laatste op 31 december.