Verenigd Koninkrijk probeert Vlaamse Primitief in eigen land te houden

De Britse overheid heeft een "export bar", een exportdrempel, opgericht in de hoop een belangrijk werk van de Vlaamse primitief Dirk Bouts in eigen land te houden. Het gaat om "De heilige Lucas tekent de maagd en Christus" van de 15e-eeuwse schilder.

Het schilderij in kwestie is voor 3,3 miljoen pond (4,6 miljoen euro) aan "een buitenlandse verzamelaar" verkocht, maar Londen hoopt een Britse onderdaan, Brits museum of Britse galerij te vinden die datzelfde bedrag ophoest.

De vraag om de "export bar" in te voeren werd aan het ministerie van Cultuur gericht door de RCEWA, voluit de reviewing committee on the export of works of art (and objects of cultural interest).

Volgens de krant The Guardian is Bouts geen ronkende naam in het Verenigd Koninkrijk, maar is de in Haarlem geboren en in Leuven overleden Vlaamse Primitief wel degelijk een pionier, wiens invloed reikt tot het hedendaagse werk van Bill Viola.

Het werk komt uit privaat bezit, maar bevond zich in de verzameling van het door de National Trust beheerde Penrhyn Castle in Llandegai, Wales.

Vorige maand werd eenzelfde initiatief ontplooid om een werk van Rembrandt, "Portret van Catrina Hooghsaet", in het Verenigd Koninkrijk te houden. De eigenaar heeft nu geen toestemming meer om het schilderij te verkopen. Het Art Fund moet nog wel de benodigde 22,5 miljoen pond (bijna 32 miljoen euro) vinden om het voor de Britse overheid te kopen.