Veroordeelde Chinese journaliste mag naar huis

De Chinese journaliste Gao Yu is in beroep vrijgelaten uit de gevangenis. De rechtbank oordeelde dat ze de rest van haar celstraf voor het lekken van staatsgeheimen thuis mag uitzitten vanwege haar gezondheid. Dat meldt haar familie vrijdag.

De 71-jarige journaliste Gao Yu zag haar celstraf ingekort van 7 naar 5 jaar. Ze verblijft momenteel bij haar zoon in Peking. Haar advocaat zei donderdag dat ze volgens de dokters en de rechtbank niet in staat was een celstraf uit te zitten.

Ze mag nu thuisblijven, maar onder een aantal voorwaarden. Het is vooralsnog onduidelijk of ze de volledige celstraf kan uitzitten thuis, en wat voor observatie van toepassing zal zijn. Wel moet ze de autoriteiten op voorhand verwittigen als ze naar een andere stad wil reizen.

Gao Yu stond gekend voor haar harde berichten over de politieke elite. Ze werkte regelmatig ook voor de Duitse zender Deutsche Welle. In april is ze schuldig bevonden aan het lekken van documenten aan mensen buiten China.

De zeldzame rechtszaak in beroep kwam na verontwaardiging van journalisten en internationale mensenrechtenactivisten over de celstraf. Dat ze nu is vrijgelaten, is een "voorlopige beslissing", zei haar broer. "Dit betekent dat ze opnieuw in de cel kan gezet worden wanneer ze dat willen." Volgens het Comité voor de bescherming van journalisten zitten momenteel 44 journalisten in China in de cel.