32 "hits" tijdens eerste Belgisch-Franse ANPR-controle

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben Belgische en Franse politiediensten voor het eerst samen een grote grensoverschrijdende ANPR-controle gehouden. ANPR-camera's hebben een automatische kentekenplaatherkenning In totaal scanden 7 ANPR-voertuigen 16.114 nummerplaten. Bij 32 wagens bleek er iets niet pluis te zijn.
Tony Margiocchi / Barcroft Media

Het was de eerste gezamenlijke ANPR-controleactie sinds de goedkeuring van de akkoorden van Doornik, waardoor een volledig Belgische politiepatrouille actief mag zijn op Frans territorium. De actie duurde zes uur.

De zeven ingezette ANPR-voertuigen scanden in totaal 16.114 nummerplaten. Dat leverde 32 hits op. Het ging om een waaier aan inbreuken zoals openstaande boetes en gerechtelijke feiten, maar ook problemen met het rijbewijs of met de technische eisen van het voertuig.

"Arrestaties in Frankrijk kunnen enkel gebeuren in het bijzijn van een Franse agent. Daarom is het nodig dat zowel Franse als Belgische politiemensen samen in één voertuig patrouilleren. Dit is een grote stap voor de politie om over de grenzen heen te kunnen werken", aldus Rino Defoor, de korpschef van de politiezone Vlas.

Dergelijke acties zijn volgens Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne ook een belangrijk wapen in de strijd tegen grenscriminaliteit. "De acties van deze nacht sluiten perfect aan op onze ambitie om een provinciaal cameraschild uit te bouwen. Een goede uitwisseling van gegevens tussen Belgische en Franse politiediensten is daarbij cruciaal."

Meest gelezen