"90 procent" kans om geheime kamers te vinden in graf Toetanchamon

Nieuwe analyses met radarapparatuur in het graf van farao Toetanchamon in Luxor lijken te wijzen op het bestaan van geheime kamers. Experts zijn daar nu voor "bijna 90 procent zeker" van. Dat heeft de Egyptische minister voor Oudheid Mamdouh al-Damati gezegd op een persconferentie.

Het was de Britse archeoloog Nicholas Reeves die in augustus met de theorie van de verborgen grafkamers op de proppen kwam.

Hij is overtuigd dat in één ervan de legendarische koningin Nefertiti begraven ligt. Zij was koningin van Egypte in de veertiende eeuw voor Christus en de moeder of stiefmoeder van Toetanchamon.

In september begonnen experts in de Vallei der Koningen hun zoektocht naar het tot nu toe onontdekte graf. Volgens de Egyptische minister zijn er nu nog verdere onderzoeken en analyses nodig die nog zo'n maand kunnen duren.

Als de theorie van Reeves klopt, dan zou dat een archeologische sensatie zijn.