Al 1.000 personen mochten Frankrijk niet binnen sinds grenscontroles

Sinds Frankrijk opnieuw grenscontroles voert, mochten al 1.000 mensen het land niet binnen omdat ze een risico vormen "voor de openbare orde en de veiligheid".
Cazeneuve schudt de hand van een agent bij een grensovergang in Straatsburg

Onze zuiderburen installeerden uitzonderlijk opnieuw grenscontroles op vrijdag 13 november, enkele luttele uren voor de aanslagen in Parijs. De controles moeten de veiligheid verhogen en het risico op terreur zo minimaal mogelijk maken.

De oorspronkelijke reden voor de grenscontroles was de Klimaattop in de Franse hoofdstad, die komende maandag begint en waarbij heel wat buitenlandse gasten zullen aanwezig zijn. Voor de organisatie van zo'n gebeurtenis laten Europese regels toe dat een lidstaat opnieuw grenscontroles doet. Na de dodelijke aanslagen in Parijs werden de controles uiteraard alleen maar opgevoerd.

Sindsdien zijn dus al 1.000 mensen tegengehouden, heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gezegd. "Ze mogen het land niet binnen omdat ze een risico kunnen vormen voor de veiligheid van ons land", aldus de minister.

In totaal zijn zo'n 15.000 Franse agenten ingeschakeld om de grensposten aan de Franse grenzen te bemannen. De grenscontroles zullen aanhouden "zolang de terreurdreiging bestaat", liet Parijs eerder al weten.