Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse abortuskliniek

In de Amerikaanse staat Colorado zijn drie doden gevallen bij een schietpartij in een abortuskliniek. Een gewapende stormde de kliniek binnen en begon te schieten. Negen mensen raakten ook gewond. Na enkele uren gaf de dader zich over aan de politie.

Nadat de schutter de kliniek was binnengedrongen, begon hij een vuurgevecht met de toegesnelde politie. Agenten konden het gebouw binnendringen en begonnen de dader toe te roepen. Vijf uur na het begin van de schietpartij gaf de dader zich over en kon hij worden opgepakt.

Onder de dodelijke slachtoffers is ook zeker één agent. De negen gewonden liggen in het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar. Het merendeel van het ziekenhuispersoneel kon zich in veiligheid brengen door het veiligheidsprotocol te volgen en te gaan schuilen in "safe rooms", beveiligde ruimtes in het gebouw.

Over de identiteit van de dader is weinig tot niets bekendgemaakt. Over zijn motieven wordt nog gespeculeerd. Mogelijk gaat het om een felle tegenstander van de abortuspraktijk. Activisten hebben al vaak geprotesteerd tegen de kliniek. "We zijn bezorgd dat extremisten een giftige omgeving creëren waaruit terrorisme voortkomt", zegt een verantwoordelijke van de kliniek.

De plaats van het schietincident is nog steeds afgesloten omdat de schutter ook verdachte pakketten heeft achtergelaten in en rond het gebouw. De ontmijningsdienst onderzoekt of het mogelijk gaat om explosieven.