Duizenden mensen houden mars voor klimaat

In Azië en Australië zijn duizenden mensen op straat gekomen om een sterk akkoord te eisen op de klimaattop in Parijs. Tientallen landen komen daar bijeen om overeenstemming te vinden over een manier om de klimaatopwarming tegen te gaan. Ook elders in de wereld zijn er dit weekend "klimaatmarsen".

In Manilla, in de Filipijnen, waren er volgens de politie meer dan 2.500 betogers die opriepen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De verwachting is dat dat aantal nog aangroeit in de loop van de dag. De Filipijnen, die regelmatig geteisterd worden door cyclonen en taifoenen, worden beschouwd als een van de landen die het meest bedreigd worden door de klimaatopwarming.

Australië gaf gisteren al de aftrap voor de reeks klimaatmarsen met tienduizenden manifestanten in Melbourne. Vandaag waren er in Brisbane dan zo'n 5.000 deelnemers voor een mars met onder meer vertegenwoordigers van de Aboriginals, bewoners van eilanden in de Stille Oceaan en jeugdbewegingen. De eilanden in de Stille Oceaan zijn kwetsbaar voor klimaatveranderingen, met name omdat het zeeniveau stijgt en zij door overstroming bedreigd worden. Australië is, in verhouding tot de bevolking, dan weer een van de landen met de grootste CO2-uitstoot ter wereld. Redenen zijn het belang van de mijnsector en de grote Australische afhankelijkheid van steenkool.

De VN-klimaatconferentie, in aanwezigheid van zo'n 150 staats- en regeringsleiders, begint maandag in Parijs onder scherpe veiligheidsmaatregelen. Door de aanslagen in de Franse hoofdstad van 13 november zijn manifestaties verboden.

De internationale gemeenschap wil de opwarming van de aarde beperken tot 2 graden Celsius.