Erdogan: "Wou dat we Russisch vliegtuig niet hadden neergehaald"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft spijt dat Turkije eerder deze week een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht heeft geschoten. Dat incident leidde tot een diplomatieke rel tussen Moskou en Ankara.

Dinsdag haalde Turkije een Russische jet uit de lucht omdat het volgens de Turkse autoriteiten het Turkse luchtruim had geschonden. "Ik wou dat dat nooit was gebeurd, maar het is gebeurd. Ik hoop dat zoiets niet meer zal voorvallen", zei Erdogan daar vandaag over op een bijeenkomst van zijn aanhangers.

Voor hij kennelijk zijn spijt betuigde, verdedigde de Turkse president evenwel de Turkse actie en bekritiseerde Rusland voor wat het in Syrië doet.

Of de uitlatingen van Erdogan de kalmte zullen terugbrengen in de verhoudingen met de Russische president Vladimir Poetin, is nog maar zeer de vraag. Het lijkt in elk geval wel de ambitie van Erdogan. "Beide partijen zouden de kwestie beter op een meer positieve manier benaderen", aldus de Turkse president.

Volgende week trekken beide leiders naar Parijs voor de Klimaattop. Erdogan heeft nogmaals aangedrongen om Poetin daar te kunnen ontmoeten om een en ander uit te praten.