Frankrijk wijkt tijdelijk af van mensenrechtenverdrag

Frankrijk zal tijdelijk een aantal punten uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) niet meer respecteren. Dat hebben de Fransen formeel laten weten aan de Raad van Europa. Die beslissing is een gevolg van de noodtoestand die is afgekondigd na de aanslagen in Parijs.

Na de aanslagen nam de Franse regering enkele maatregelen waardoor onze zuiderburen tijdelijk afwijken van bepaalde rechten die gegarandeerd worden door het mensenrechtenverdrag.

De politie krijgt bijvoorbeeld veel meer ruimte om verdachten op te pakken en tijdelijk op te sluiten; huizen te doorzoeken en informatie te verzamelen.

Het EVRM blijft echter wel van kracht in Frankrijk en aan een aantal basisrechten uit mag niet geraakt worden, zoals het recht op leven en het verbod op foltering.

Uitzonderlijk in geval van noodtoestand

Dat een land tijdelijk afwijkt van een aantal bepalingen uit het mensenrechtenverdrag is uitzonderlijk. Artikel 15 staat toe dat een land kan afwijken in geval van oorlog of een algemene noodtoestand.

Het is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg blijft garant staan over de naleving van de mensenrechten en zal zich bij eventuele klachten over de kwestie buigen.

Meest gelezen