Koerdische advocaat doodgeschoten in Turkije

In het zuidoosten van Turkije is de Koerdische advocaat en mensenrechtenactivist Tahir Elçi neergeschoten. Elçi werd in het hoofd geraakt tijdens een persconferentie waar hij pleitte voor meer vrede. Elf andere mensen raakten gewond en één politieagent overleed. Op het moment van schieten werd Elçi omringd door veertig activisten.

De Koerdische advocaat en mensenrechtenactivist Tahir Elçi hield in de Koerdische provincie Diyarbakir, in het zuiden van Turkije, een persconferentie toen iemand het vuur opende. Elçi hield op dat moment een toespraak waarin hij opriep voor meer vrede en verdraagzaamheid. De advocaat werd in het hoofd geraakt en ook een politieagent kwam in het vuurgevecht om het leven. 

Het is niet helemaal duidelijk of Elçi ook het doelwit was. Over de identiteit en de beweegredenen van de schutter is evenmin duidelijkheid.

Elçi was wel een gecontesteerd figuur in Turkije omdat hij in oktober op televisie had gezegd dat de Koerdische beweging PKK geen terroristische organisatie is. De PKK, die strijdt voor onafhankelijkheid, wordt door de Turkse regering en haar bondgenoten echter wel beschouwd als een terroristische organisatie. Elçi werd in afwachting van zijn proces vrijgelaten.

Politieke reacties

De Turkse president Tayyip Erdogan bevestigde tijdens een toespraak dat ook een politieagent omkwam bij het geweld in Diyarbakir. “Dit incident laat zien dat Turkije er goed aan doet terrorisme te bestrijden”, aldus Erdogan.

De Turks-Koerdische democratische partij HDP vraagt de mensen om op straat te komen en te protesteren tegen de moord op Elçi. Volgens de partij was de moord op voorhand gepland. "We moeten ervoor zorgen dat voor het verdwijnen van één Tahir Elçi, duizenden Tahir Elçis in de plaats komen. We moeten zijn strijd voor rechtvaardigheid verderzetten", klinkt het.

In Istanbul zijn meteen na de moord duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren. De politie zetten het waterkanon en traangas in om de menigte te verdrijven van het Taksimplein.

Hoog oplopende gemoederen

De gemoederen tussen Turkije en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK lopen opnieuw hoog op. Op 20 juli kwam er een einde aan het twee jaar durende vredesbestand, toen een zware bomaanslag 33 doden maakte in Suruç, een grensstad vlakbij Syrië. Sinds juli vielen al honderden doden in de regio.

De Koerdische Arbeiderspartij wil al een tijdje meer autonomie voor de Turkse Koerden, autonomie die Turkije voorlopig niet wil toekennen.