Macedonië bouwt hek aan de Griekse grens

Macedonië is begonnen met het optrekken van een hek bij de grens met Griekenland. Het is de bedoeling om de vluchtelingen naar de Balkanlanden beter te controleren. Over welke afstand de omheining zich zal uitstrekken, is nog niet duidelijk.

Na de aanslagen in Parijs maakte Macedonië al gewag van de plannen voor het bouwen van een hek, zonder de grens volledig te sluiten. Twee daders van de aanslagen kwamen immers met de vluchtelingenmassa vanuit Syrië naar Europa.

Macedonië begon eerder deze maand ook met het filteren van migranten op nationaliteit: alleen diegenen die uit conflictgebieden komen, zoals Syrië, Afghanistan en Irak, mogen hun weg naar West-Europa voortzetten. Dat leidt ertoe dat enkele honderden vluchtelingen uit onder meer Iran, Somalië, Pakistan en Bangladesh geblokkeerd zitten aan de Grieks-Macedonische grens. Ze bivakkeren er in slechte weersomstandigheden.

De filtering veroorzaakt opstand onder de vluchtelingen, zegt correspondent Stefan Bos. "De afgelopen dagen zijn er opstootjes geweest met de oproerpolitie. Veel vluchtelingen komen bijvoorbeeld uit Iran en zeggen: "daar is het leven ook gevaarlijk en slecht, wij willen ook naar Europa." Er zijn er die in hongerstaking gaan, enkelen hebben zelfs hun mond dichtgenaaid uit protest omdat ze zeggen: "niemand wil naar ons luisteren"."