Opnieuw massagraf met jezidi's ontdekt in Irak

In Sinjar, in het noorden van Irak, hebben Iraaks-Koerdische troepen opnieuw een massagraf ontdekt. Daarin zouden 110 lichamen van vermoorde leden van de religieuze minderheid van de jezidi's liggen. Die kregen het zwaar te verduren toen de terreurgroep IS de plak zwaaide in Sinjar.

In de zomer van vorig jaar werd Sinjar veroverd door de terreurgroep IS. Die begon daarop met een zware onderdrukking van de jezidi's, die als "afvalligen" worden beschouwd door extremistische moslims.

Veel jezidivrouwen werden tot seksslavinnen gemaakt en mannen en jongens werden vermoord. Onlangs werd Sinjar bevrijd door Iraaks-Koerdische troepen, gesteund door milities van jezidi's en Assyrische christenen.

Sindsdien zijn tal van massagraven ontdekt met mensen die door IS werden vermoord. In het graf dat nu ontdekt is, zouden 110 jezidi's begraven liggen. Het is al het zesde massagraf dat in Sinjar wordt gevonden sinds de herovering door de Koerden.

De Verenigde Naties verzamelen informatie om de onderdrukking van de jezidi's te laten veroordelen als oorlogsmisdaad en volkerenmoord.