Reynders pleit voor "hoofdkwartier" voor politie in Brussel

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is voorstander van de oprichting van een "hoofdkwartier" van de politie in Brussel. "Dat zou zich bezighouden met de ordehandhaving bij grote evenementen, met grote criminaliteit en met terrorisme", zegt Reynders zaterdag in een interview in Le Soir.

"Voor de politiehervorming waren er negentien politiezones in Brussel. Nu zijn er zes. Het debat is opnieuw geopend", zegt Reynders. "Mijn overtuiging is dat je met zes zones voldoende dicht bij de 1,2 miljoen inwoners staat. Maar er is wel nood aan een soort van hoofdkwartier, dat ingeplant zou worden op het niveau van het gewest, met een korpschef die de leiding neemt van de operaties", voegt de minister eraan toe.

"De bevoegdheid van zo'n hoofdkwartier zou het Brussels Gewest moeten overschrijden", vindt Reynders nog. "De burgemeesters van aan Brussel aangrenzende gemeenten hebben onlangs een bescherming onder dreigingsniveau 4 gevraagd. De vraag is er. Het hoofdkwartier zou dus ook moeten kunnen ingrijpen rond Brussel", klinkt het. Reynders verwijst bijvoorbeeld naar het nieuwe nationaal stadion, dat in Grimbergen zal liggen.