Rutten: "Strijd tegen terreur mag niet ontaarden in meer oorlogsgeweld"

De strijd tegen terrorisme mag niet ontaarden in meer oorlogsgeweld. Daarvoor waarschuwde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op een liberale debatavond over de recente aanslagen. "Ik zou echt niet willen dat we plots stoemelings met troepen in Syrië zouden zitten."

Volgens Rutten moet de focus van de strijd tegen terreur op vrijheid en rechtvaardigheid liggen. "We moeten heel omzichtig omspringen met de vraag naar een militair optreden in Syrië. Ik zou echt niet willen dat we daar plots stoemelings met boots on the ground zouden zitten. Geweld bestrijd je niet zomaar met geweld."

De liberale topvrouw stelt zich naar eigen zeggen ook vragen bij sommige maatregelen die door Europese leiders werden aangekondigd na de aanslagen in Parijs. "Ik heb daar grote vragen bij. Veiligheid is zeer belangrijk, maar door elk op zijn eigen eiland terug te plooien, gaan we er echt niet geraken."

Rutten deed daarnaast ook een oproep aan alle lokale beleidsvoerders om de vluchtelingen onderdak te geven voor de winter.