Sleurs eist 300.000 euro van Alain Hubert

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) eist via juridische weg 300.000 euro van poolreiziger Alain Hubert, na zijn raid op de Belgische poolbasis in Antarctica. Ze doet dat nu blijkt dat ­Hubert niet alle materiaal terugbezorgde, staat in de kranten van Mediahuis.

"Twintig procent van het ontvreemde materiaal is niet teruggegeven", aldus het kabinet van Sleurs. Het gaat om een kraan, een Caterpillar-graafmachine, gps-apparatuur, een generator, brandstof, werktuigen zoals schoppen en koevoeten én ook een hele hoop voedsel, gaande van porties soep tot zelfs appelmoes. Het is niet duidelijk waar dat materiaal naartoe is.

"Het materiaal is ook veel te laat terug­bezorgd", aldus Sleurs in de krant. Hubert moest van de rechter op straffe van een dwangsom van 150.000 euro per inbreuk alles ten laatste vorige week vrijdag terugbezorgen. Dat gebeurde pas drie dagen later, volgens Hubert omwille van de weersomstandigheden.

Sleurs eist daarom nu via een officiële ingebrekestelling 300.000 euro van Hubert en zijn International Polar Foundation (IPF).