The Economist springt in de bres voor België

Door de situatie van de afgelopen weken wordt in de internationale media weleens met België gelachen. The Economist roept nu op om niet enkel België te viseren, maar heel Europa. "Laten we stoppen met België te bashen. We zijn allemaal een beetje Belg."

De afgelopen weken heeft het imago van ons land stevige deuken gekregen. De internationale media schilderen België af als "de thuishaven voor terroristen en jihadis" en zien in ons land het "toonbeeld van incompetente rechtshandhaving". Het internationaal gerenommeerde tijdschrift The Economist springt nu voor ons land in de bres. "Het land is politiek versplinterd en kwetsbaar voor terrorisme. Maar zo ook de rest van Europa", klinkt het op hun website.

"België is vaak de spil van Europese grappen. Omdat ze het wereldrecord braken door 589 dagen zonder regering te zitten, of vanwege de ongecoördineerde veiligheidsdiensten. Het is inderdaad zo dat de Belgische politici en de veiligheidsdiensten niet altijd even goed hebben samengewerkt, maar in welk land is dat wel zo?"

Ook in andere Europese landen

The economist stelt dat ook in alle andere Europese landen problemen zijn om het terrorisme uit te roeien. "Ook in Duitsland en Frankrijk hebben ze terroristen op hun radar, maar te weinig manschappen om ze allemaal in het oog te houden. Ook in andere Europese landen zijn ze er niet in geslaagd om hun minderheden vlekkeloos te integreren in de maatschappij. Een andere aanpak heeft niet per se betere resultaten opgeleverd."

The Economist besluit dan ook het onterecht is om enkel België te viseren. “Laten we stoppen met België te bashen. We zijn allemaal een beetje Belg. Europa zit in hetzelfde schuitje."