Vluchtelingenstroom naar Duitsland neemt af

Voor het eerst in maanden is de stroom vluchtelingen naar de Zuid-Duitse deelstaat Beieren afgenomen. Ook in Oostenrijk worden er nu minder vluchtelingen opgemerkt. Zowel de Balkanlanden als Turkije lijken nu de vluchtelingenstroom af te remmen.

Tot vrijdag kwamen er elke dag ongeveer 5.000 asielzoekers aan in Beieren. Vandaag waren dat er slechts duizend. Waren de opvangkampen aan de grenzen tussen Duitsland en Oostenrijk de voorbije maanden overvol, dan staan ze nu soms volledig leeg.

De Duitse en Oostenrijkse politie hebben geen verklaringen voor het opdrogen van de vluchtelingenstroom, maar dat heeft wellicht te maken met de veranderde situatie verderop op de zogenoemde "Balkanroute".

Na Hongarije hebben steeds meer landen hekken gebouwd langs hun grens. Dat zijn onder meer Slovenië en Kroatië, maar ook Macedonië is vandaag begonnen met de bouw van afspanningen langs de grens met Griekenland. Nieuwe vluchtelingen worden door de Macedonische grenspolitie slechts met mondjesmaat toegelaten.

Anderzijds lijkt ook de stroom van mensen vanuit Turkije naar de Griekse eilanden min of meer stil te vallen. De Turkse politie zou na aandringen van de Europese Unie nu toch begonnen zijn met het aanpakken van de mensensmokkelaars. Wellicht speelt ook de verslechtering van het weer in Zuid-Europa mee.