Wel kerstmarkt, maar geen betoging? - Mathias Balcaen

Er groeit protest omdat de terreurbestrijding misbruikt zou worden om onze democratische rechten aan banden te leggen. Of is het toeval dat kerstmarkten en winkelcentra open mogen maar er een verbod komt voor een wereldwijde protestactie die ook hier wil betogen?
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Mathias Balcaen is filosoof, jeugdwerker en parlementair medewerker voor Groen.

Minister Reynders verkondigt dat vooral winkelcentra en -straten doelwit zijn voor terreuraanslagen Ook in Parijs waren cafés, restaurants en een concertzaal die het slachtoffer waren van terreur. Unizo reageert door op te roepen om toch te gaan winkelen en op restaurant te gaan in Brussel. De Brusselse kerstmarkt gaat ook gewoon door. Maar betogen? Nee, dat mag niet. Niemand die hen onverantwoordelijk noemt. Terecht, trouwens: het beste statement dat we tegen dit soort terreur kunnen maken is gewoon verder gaan met ons leven.

Gewoon verder gaan met ons leven, betekent echter niet alleen dat we als consument op café kunnen gaan, maar ook dat we als burger onze stem kunnen laten horen. Dat lijkt al minder evident. Want hoewel onze rechten om een pintje te drinken en op de kerstmarkt te shoppen gegarandeerd worden, ziet het er minder rooskleurig uit voor onze democratische rechten. Dit weekend vindt wereldwijd de grootste mobilisatie voor het klimaat plaats, maar in België is betogen verboden.

1984 of Brave New World?

De discussies of het Orwell was die gelijk had dan wel Huxley kunnen bij deze opgeborgen worden. We zitten nu opgescheept met het slechtste van beide dystopieën. Een Brave New World uit 1984. Militairen in pantservoertuigen op straat en inperking van uw democratische basisrechten om toch maar uw 'vrijheid' om zo veel mogelijk te consumeren te beschermen. Zowel in Parijs als Brussel en Oostende zien we dat de kerstmarkt doorgaat, maar betogen verboden wordt.

De klimaatbeweging is altijd al een beweging geweest die de stemlozen een stem gaf en dat wordt nu duidelijker dan ooit. Al jaren eisen wij klimaatrechtvaardigheid en compensaties voor de armste landen. De landen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatopwarming en helaas ook vaak het minst zwaar kunnen wegen in de onderhandelingen. Al jarenlang komen wij op voor de slachtoffers van klimaatverandering die ons politieke systeem monddood maakt. Nu maakt het politieke systeem ook ons monddood.

Een kwestie van prioriteiten

Want laat daar geen twijfel over bestaan: het is het politieke systeem dat ons monddood maakt. Niet de terroristen. Zoals gezegd zijn er blijkbaar wel genoeg middelen om de veiligheid te garanderen van shoppingcentra, winkelstraten en kerstmarkten. De politici die in Parijs verzamelen voor de klimaattop en in Brussel voor de Europees-Turkse top krijgen ook extra beveiliging. De boodschap? Commerciële belangen en onze veiligheid wegen zwaarder door dan die van jullie en jullie democratische rechten. Een kwestie van prioriteiten.

Wij zijn het niet eens met deze prioriteiten. De publieke ruimte is de laatste plek waar burgers hun mening nog kunnen laten horen. Klimaatvervuilers als Engie (GDF Suez), EDF en Air France zijn officiële sponsors van de klimaattop in Parijs, maar voor de burgerbeweging is er nauwelijks plaats. De straat is de laatste plek waar we onze stem kunnen laten horen en wij eisen ze terug op. Van Oostende tot Brussel: overal zullen acties plaatsvinden. Toelating of niet. Wij zijn niet te stoppen.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.