"Ik deed hem er enkel maar lekker uitzien"

"Ik was de Britse Blondie, niet?" En dat maakte Billy Idol, die morgen 60 wordt, in de jaren 80 het ideale uithangbord van muziekzender MTV, die toen het videotijdperk tot ongekende hoogtes bracht. Mocht punk dan misschien net iets te stout zijn, dan wist Idol vooral door zijn uiterlijk ("Ik mag me de gelukkige bezitter van heel goede genen noemen") zijn muziek erg toegankelijk te maken. En dat terwijl hij de seks, drugs en rock-'n-roll ten volle leefde.

"Dancing with myself", "Eyes without a face" en "To be a lover" mogen dan grotere hits geweest zijn, toch blijft "White wedding" uit 1982 het visitekaartje van Billy Idol, en dan vooral omdat MTV van Idol, dankzij de video, een echt idool maakte.

Billy Idol in juni 2008 op muziekwebsite The Portable Infinite: "Dat was juist het mooie van MTV. Zij gaven zangers die nog niets voorstelden een platform in de VS. Op de radio werd toen nauwelijks muziek gespeeld van iemand die zijn haren rechtop in piekjes had staan. Punkrock was uit den boze. Ik was te zien op de hoes van "White wedding" en het gevolg was dat we niet gedraaid werden."

"Maar de video werd wel door MTV opgepikt. Zij maakten artiesten zoals ik zichtbaar en gaven tieners die deze muziekstijl wilden leren kennen een forum." Toch werd niet onmiddellijk de originele video door MTV opgepikt, omdat de bloederige scène met de prikkeldraden ring de zender iets te ver ging.

Muziekregisseur David Mallet, die samenwerkte met onder meer David Bowie en Queen, probeerde in deze videoclip de kijkers ook te overdonderen met een Idol die met zijn motor doorheen glas springt, of met een groep jongeren die een nazigroet lijken te brengen.

Toch was het vooral Idols fysieke aantrekkingskracht die Mallet zoveel mogelijk probeerde uit te buiten. "In die dagen was hij de knapste gast en beste danser sinds Elvis Presley. Voor "White wedding" was er niemand die zoiets ook maar durfde te beweren. Maar met één blik naar de video was je overtuigd", aldus Mallet in 2011 in het boek "I want my MTV". Er nog aan toevoegend: "Eigenlijk heb ik in die video maar één ding gedaan: ik heb Billy idol er lekker doen uitzien."

Toch waren zijn looks ook voorwerp van kritiek en spot bij de hardleerse punkfans, die zijn "meisjes-vriendelijke" imago maar niets vonden. Idol in februari 2015 op nieuwswebsite LA Weekly: "Mijn imago bleek niet koosjer voor de fans die punkmuziek beschouwden als de wraak van alles wat rot en lelijk was. Fuck them! Punk moet zich toch niet beperken tot één iets."

Morgen wordt het punkrockicoon dus 60. Terugblikkend op zijn carrière in oktober 2014 op de nieuwswebsite Daily Mail besloot hij alvast met: "Ik heb mijn best gedaan, ook al ben ik soms een complete idioot geweest."

Hier beneden kun u nogmaals genieten van "White wedding", waarvan Idol beweerde dat hij het in 20 minuten geschreven had:

lees ook