"Kritiek op België mist elke nuance"

Tijdens het RTBF-programma Les Décodeurs heeft een combattieve premier Michel zich verdedigd tegen de kritiek vanuit Frankrijk en de internationale media aan het adres van België. "Lamentabel. Elke nuance ontbreekt." Ook Jan Jambon kreeg een (heel bescheiden) terechtwijzing.

Hij ging Molenbeek opkuisen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kort na de aanslagen in Parijs, en omwille van die uitspraken krijgt de vicepremier nu een tikje op de vingers. "Ik deel zijn vocabulaire niet."

Dat is Michel aan zichzelf verplicht: de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans is per slot van rekening een partijgenote. Maar het tikje was heel erg bescheiden. Want, zei Michel, "ik deel wél zijn ambitie."

Combattief

Opvallend was hoe combattief Michel tegen de internationale kritiek inging. Bijvoorbeeld de Fransen dichten België een grote verantwoordelijkheid toe in de aanslagen in Parijs.

Michel liet vorige week al zijn ongenoegen over Parijs blijken. Toen via diplomatieke weg, nu heel openlijk in de media. "Wij hebben geen jungle zoals in Calais met zesduizend vluchtelingen. Wij hebben geen wijken waar de politie niet durft gaan. Wij hebben nog nooit dit soort grote aanslagen gekend."

En ook de internationale media moesten het ontgelden. Bijvoorbeeld Le Monde had scherpe kritiek, de New York Times noemde het land "dysfunctional" en Politico sprak zelfs over een failed state. "Lamentabel", zegt Michel daarover. "Dit ontbreekt elke nuance." Michel geeft toe dat er problemen zijn, "maar we nemen ook maatregelen, bijvoorbeeld tegen haatpredikers."

Europese CIA

En tot slot: nog een ideetje van de premier. Guy Verhofstadt opperde het deze week al, en nu pleit ook Charles Michel voor een Europese inlichtingendienst. Een Europese CIA, zeg maar. "Misschien hebben we in Europa de beschikbare info niet voldoende gebruikt om aanslagen te voorkomen."