Aanslagen Parijs stuwen Front National naar voren

Op een week voor de regionale verkiezingen in Frankrijk, gaat het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen er in elke regio op vooruit. Dat blijkt uit een Franse opiniepeiling. In drie regio's zou het FN zelfs de grootste partij kunnen worden na de verkiezingen. "De kaarten zijn herschikt na de bloedige aanslagen in Parijs", luidt de conclusie van de Franse krant Le Figaro.

Niet alleen in de regio's waar het FN sowieso al sterker stond, zit de partij in de lift. De huidige situatie in Frankrijk helpt Marine Le Pen kennelijk nog iets meer op plaatsen waar haar partij iets minder scoorde in vorige peilingen en verkiezingen.

In alle regio's gaat het FN erop vooruit. In verschillende regio's tekent het Front National zelfs een piek op voor de eerste stemmingsronde, blijkt uit de opiniepeiling:

  • In het centrale Pays de la Loire gaat de partij er 7 procent op vooruit.
  • Het FN stijgt met 6 punten in Provence-Alpes-Côte d'Azur (Paca), dat nu in handen van de linkse partij PS is.
  • En zelfs in Bretagne, dat altijd wat afkerig stond tegenover het Front National, wint de partij 4 procent.

Het Front National zal - althans volgens de opiniepeiling - bevestigen in de tweede stemronde. De partij van Marine Le Pen zou op basis van die cijfers de grootste kunnen worden in drie regio's:

  • Nord-Pas-de-Calais-Picardie
  • Provence-Alpes-Côte-d'Azur (Paca)
  • Bourgogne-Franche-Comté.

Leading lady's: Marine en Marion Maréchal

Het Front National stond al sterk in het "Grote Noorden", niet toevallig waar de voorzitter Marine zelf op komt. Zij bouwt haar voorsprong nog verder uit: 44 procent van de stemmen in de tweede ronde zouden naar haar gaan. Haar tegenstander van de centrumrechtse partij Les Républicains (van oud-president Nicolas Sarkozy) komt volgens de peiling met 30 procent op de tweede plaats, de socialistische PS strandt op 26 procent. "Niemand lijkt Marine Le Pen te zullen inhalen", analyseert de plaatselijke krant La Voix du Nord.

Helemaal aan de andere kant Frankrijk - in de regio Paca - is Marion Maréchal Le Pen kandidaat, het nichtje van Marine. Ook in die regio zou het FN de grootste partij kunnen worden. In de eerste ronde zou Marion 42 procent van de stemmen kunnen halen, in de tweede ronde 44 procent. Haar belangrijkste tegenkandidaat Christian Estrosi, de zichzelf steeds sterk profilerende kandidaat van Les Républicains, verliest 4 procent en strandt op de tweede plaats. "Op een week van de verkiezingen accentueert Le Pen haar vooruitgang", kopt de krant Nice Matin.

Nog een stevige campagneweek voor de boeg

De vooruitgang van het FN knabbelt volgens de peiling vooral aan de cijfers van de rechts-conservatieve partij Les Républicains, maar ook de PS zou kiezers kunnen verliezen aan het Front National.

Niet onbelangrijk: in de regio Ile-de-France, de streek van de getroffen hoofdstad Parijs, haalt de lijst van de Republikeinen het net voor de PS en met ruime voorsprong op het FN. Bretagne blijft volgens de peiling dan weer in handen van de PS, daar staat de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian aan het hoofd van de lijst.

"De verrechtsing van de kiesintenties was een van de mogelijke effecten na de aanslagen van 13 november. Het blijft afwachten of dit een duurzaam effect is en of het zich zal vertalen in het stemhokje. De vooruitgang van het Front National in de peiling zou ook een emotionele reactie kunnen zijn van de kiezers in de specifieke context van de aanslagen en zou van nu tot aan de verkiezingen kunnen afstompen", luidt de conclusie van het onderzoeksinstituut dat de peiling uitvoerde.

De komende week kondigt zich bij onze zuiderburen dus aan als een week waarin stevig campagne zal gevoerd worden.