EU geeft Turkije 3 miljard euro om vluchtelingenstroom in te perken

De Europese Unie gaat Turkije 3 miljard euro hulp geven, om te helpen bij de opvang van vluchtelingen. Dat is overeengekomen op een Europees-Turkse top in Brussel, om de vluchtelingenstroom via Turkije af te remmen. De Turkse premier spreekt van een historische dag en het begin een nieuwe fase in de onderlinge relaties.

In ruil voor drie miljard euro voor de opvang van vluchtelingen gaat Turkije de grens met Griekenland beter bewaken, de weg langs waar op dit moment de meeste vluchtelingen Europa binnenkomen. De Turkse premier Ahmet Davutoglu voegde er wel aan toe dat hij, gezien de situatie in Syrië, niet met zekerheid kon zeggen dat de mensenstroom wel degelijk zou afnemen.

Turkije moet er voorts op toezien dat het de vluchtingen uit Syrië menswaardig behandelt, en dat ze toegang krijgen tot de Turkse arbeidsmarkt. Het akkoord betekent overigens niet dat Europa zijn grenzen niet zelf moet bewaken, voegde Europees president Donald Tusk er nog aan toe.

Geld is voor hulpverleners

Die drie miljard euro zijn niet voor de Turkse regering bedoeld, maar voor de humanitaire organisaties die op het veld actief zijn in Turkije. Dat heeft premier Michel gezegd.

Het bedrag zal in schijven ter beschikking gesteld worden, afhankelijk van hoe goed de samenwerking met de Turken is. De eerste schijf bedraagt zo'n 400 à 500 miljoen euro.

Het idee van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, om de vluchtelingen beter te spreiden over de verschillende EU-lidstaten, ziet Michel niet zitten. "Eerst moeten de hotspots in Griekenland en Italië, waar de vluchtelingen Europa binnenkomen en geregistreerd worden, goed functioneren."

Toetreding tot de EU

Vanaf eind volgend jaar kunnen Turken zonder visum naar de EU reizen als in ruil daarvoor Europa illegale vluchtelingen tegen de zomer al terug naar Turkije kan sturen. Volgens de Turkse premier Davutoglu is een belangrijke stap gezet in samenwerking. Hij spreekt van een historische dag voor de Turks-Europese betrekkingen.

Ankara hoopt dat door het akkoord de gesprekken over een toetreding tot de EU een nieuwe impuls krijgen. Tegen het einde van het jaar wordt er alvast opnieuw onderhandeld. Maar volgens premier Michel is er van een toetreding op korte termijn geen sprake.

Wel gaan de EU en Turkije beter samenwerken op het vlak van terrorisme. Ze zullen vanaf nu twee keer per jaar samenkomen op een top zoals die van vandaag.