Europees akkoord over 2,7 miljard euro staatssteun aan grootste Griekse bank

De Europese Commissie is het eens geworden over een lening van 2,7 miljard euro voor de Piraeus Bank, de grootste bank van Griekenland. De noodhulp is onderdeel van het eerder ingediende herstructureringsplan voor de bankensector in het land.
AP2010

Eind oktober bleek dat meerdere banken in het Zuid-Europese land niet door de diverse stresstesten heen kwamen en daarom hun kas moesten aanvullen. Piraeus Bank werd verplicht zijn reserves met 4,9 miljard euro aan te vullen. De bank wist op eigen kracht amper 2 miljard euro op te halen bij private investeerders. De rest van het benodigde bedrag wordt nu vanuit de staatskas aangevuld.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager stelt de financiële hulp Piraeus Bank in staat om leningen te blijven verstrekken. Daarmee draagt de bank ook bij aan het herstel van de Griekse economie. Uiteindelijk moet de instelling weer volledig op eigen benen komen te staan.

291524 nov 15