Geraardsbergen nu toch bereid asielzoekers op te vangen

Ook Geraardsbergen is nu toch bereid om asielzoekers op te vangen. Dat zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten in Het Nieuws op VTM. Partijgenoot burgemeester Guido De Padt bevestigt: "We hebben altijd gezegd dat we ons deel zouden doen als er een spreidingsplan kwam."

Geraardsbergen wou eerst niet ingaan op de vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om vrijwillig asielzoekers op te vangen.

"Gelet op de sociale lasten in de stad dachten wij dat het niet aangewezen was om spontaan te vragen mensen naar hier te sturen", zegt De Padt. "Omdat we wisten dat de opvang van leefloners en erkende vluchtelingen daarmee gehypothekeerd zou worden."

Toch zal Geraardsbergen nu zijn deel doen. "We hebben altijd gezegd dat we onze verantwoordelijkheid zouden nemen als er een spreidingsplan kwam dat rekening houdt met sociale indicatoren."

De Padt heeft nog niet te horen gekregen hoeveel asielzoekers zijn gemeente zou moeten opvangen.