Hoge verwachtingen voor verkiezingen Burkina Faso

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso zijn zondagochtend de stembureaus geopend voor de parlements- en presidentsverkiezingen. De verwachtingen zijn hoog, ruim een jaar nadat oud-president Blaise Compaoré van de macht verdreven werd. Compaoré leidde het land 27 jaar.

Ruim een jaar geleden kwam de Burkinese bevolking massaal op straat tegen de plannen om president Compaoré voor een vierde termijn verkiesbaar te laten stellen. Kort voor de stemming in het parlement verzamelden duizenden mensen zich in de hoofdstad Ouagadougou. Vanwege het straatgeweld en plunderingen werd de stemming geannuleerd. Niet veel later nam Compoaré ontslag en vluchtte hij het land uit.

Met deze stembusgang moet de pagina van de overgangsperiode omgeslagen worden. De twee grootste namen: oud-premier Roch Marc Christian Kaboré (Mouvement de Peuple pour le Progrès, MPP) en voormalig minister van Financiën Zéphirin Diabré (Union pour le Progrès et le Changemant, UPC). Kaboré stapte begin 2014 uit Compaoré's partij, uit onvrede met de plannen van de toenmalige president om langer aan de macht te blijven. Hij geldt als de grote favoriet.

Als geen van de kandidaten 50 procent van de stemmen achter zich krijgt, wat waarschijnlijk is, wordt een tweede ronde georganiseerd, twee weken na de bekendmaking van de officiële resultaten. Voorlopige resultaten worden al een dag na de verkiezingen verwacht.

De verkiezingen waren oorspronkelijk gepland voor oktober, maar een mislukte staatsgreep door een generaal Gilbert Diendéré, de vroegere rechterhand van Compaoré, leidde tot uitstel. De campagne verliep zonder grote incidenten. Bijna 5,5 miljoen Burkinezen hebben zich geregistreerd als kiezer.

Roch Marc Christian Kaboré

Zéphirin Diabré

Meest gelezen