Klimaatmanifestatie Parijs loopt uit de hand

In Parijs zijn rellen uitgebroken bij een klimaatbetoging in de marge van de Klimaattop in de Franse hoofdstad. Om en rond de Place de la République raakten honderden betogers slaags met de de politie. "De betogers gooien zelfs met de kaarsjes die de slachtoffers van de aanslagen herdenken", getuigt VRT-journaliste Kathleen Bracke ter plaatse. Zo'n 100 mensen zijn opgepakt.

De Franse autoriteiten hadden alle manifestaties in Parijs verboden wegens de noodtoestand na de aanslagen, maar toch waren duizenden mensen samengekomen om een mensenketting te vormen in de straten van Parijs.

In de buurt van Place de la République kwam het tot onlusten tussen de politie en honderden betogers. "Ze zullen ons het recht om te manifesteren niet afnemen", zeiden de manifestanten.

De politie stond klaar om in te grijpen. Honderden betogers, velen gemaskerd begonnen te gooien met allerhande projectielen naar de politie: flessen, schoenen, stenen en kennelijk zelfs de kaarsjes die op het plein waren gezet om de slachtoffers van de aanslagen van 13 november te herdenken.

Ook de ploeg van "Het Journaal" werd aangevallen. "Heethoofden hebben onze camera op de grond gegooid", plaatste VRT-journalist Stijn Vercruysse op Twitter. "We zijn weggereden van de Place de la République omdat ze op onze auto probeerden te kruipen", voegt hij er aan toe.

De politie zette traangas in om de betogers uiteen te drijven. Nadien werd de Place de la République volledig ontruimd. Zo'n 100 mensen werden opgepakt.

De Franse premier Manuel Valls heeft de onlusten intussen al veroordeeld. "Het geweld tegen de ordediensten op Place de la République zijn onwaardig. Die plaats respecteren is ook de herdenking van de slachtoffers respecteren", klinkt het.