Léonard neemt afscheid van Vlaamse gelovigen tijdens dankviering in Mechelen

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen heeft aartsbisschop André-Joseph Léonard de eerste van zijn vier afscheidsvieringen van het aartsbisdom Mechelen-Brussel gehouden. Léonard, die aartsbisschop was sinds februari 2010, gaat met pensioen en wordt op 12 december officieel opgevolgd door de Brugse bisschop Jozef De Kesel. Hij toonde zich optimistisch over de toekomst van het priesterschap in België.

De viering was de facto een afscheid van het Vlaamse deel van het aartsbisdom. Volgende week gaat Léonard nog voor in vieringen in de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, op zaterdag 5 december, en in de Basiliek in Koekelberg en de Sint-Gertrudiskerk in Nijvel, op zondag 6 december.

"Het beste cadeau dat ik jullie op het einde mijn episcopaat kon geven, leek me het verzekeren van de opvolging: jonge confraters die in staat zijn om uw pastorale taak voort te zetten", zei Léonard tijdens de homilie aan zijn medewerkers. "Dit jaar telt ons aartsbisdom 55 seminaristen: 20 in de vertrouwde diocesane opleiding, 20 in het Redemptoris Mater-seminarie en 15 in de Broederschap van de Heilige Apostelen. Onder deze toekomstige priesters, zijn er - dat geef ik toe - slechts acht Vlamingen 'pur sang'. Maar dat is toch al een vooruitgang vergeleken met vroeger en onder onze seminaristen van buitenlandse afkomst zijn er verscheidene die hun best doen om goed tweetalig te worden, zodat ze ook in Vlaanderen aan de slag kunnen."

De aartsbisschop besprak ook kort de lopende herstructurering van de parochies, die hij "noodzakelijk, maar soms ook wat pijnlijk of verontrustend" noemde, maar ook "enkel een middel".