Milieuministers terug naar regeringen zónder akkoord

Op enkele uren voor de officiële start van de Klimaattop in Parijs heeft ons land nog steeds geen klimaatakkoord. De vier ministers van Milieu zijn nu terug naar hun regeringen gegaan met de vraag of ze een ruimer mandaat krijgen om verder te onderhandelen. Binnen de 24 uur weten ze of ze morgen opnieuw kunnen samenzitten of dat de onderhandelingen volledig afspringen.

De milieuministers hebben bijna vijf uur samengezeten, maar zijn zonder een akkoord uiteengegaan: geen akkoord, zelfs geen (voorstel tot) ontwerp van akkoord.

Blijkbaar is het onmogelijk om tot een akkoord te komen binnen het mandaat dat de ministers van hun regering hebben meegekregen. Daarom keren ze nu elk naar hun regering terug met de vraag om hun mandaat te verruimen.

Ons land moet een akkoord zien te vinden over de verdeling van de klimaatinspanningen over de verschillende regio's. Heikele punten blijven:

  • hoeveel geld moet ons land in het Klimaatfonds stoppen?
  • hoe worden de opbrengsten van de emissierechten verdeeld?
  • wie doet welk aandeel in de hernieuwbare energie?

Verschillende interpretaties: is er akkoord of niet?

De bevoegde Waalse minister Paul Furlan (PS) twitterde nochtans heel optimistisch dat er een akkoord is, en dat de de regeringen daar nu duidelijk ja of nee op moeten zeggen. "Voor Wallonië lijken de onderhandelingen me aanvaardbaar", zegt hij.

Bij zijn Brusselse collega Céline Fremault (CDH) luidde het voorzichtiger dat er een "nieuw voorstel tot compromis" op tafel ligt.

Maar dat wordt dan weer ontkend bij de federale minister (Marie-Christine Marghem, MR) en Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V). Daar luidt het dat aan de tafel gebleken is dat er geen akkoord mogelijk is binnen het mandaat dat de vier hebben gekregen.

"Morgen erop of eronder"

De tijd dringt in elk geval want morgen begint de Klimaattop in Parijs en ons land heeft tot nader order geen klimaatakkoord. "Morgen is het erop of eronder", zegt een bron bij de onderhandelingen aan VRT Nieuws.

Een vorig ontwerpakkoord werd enkele weken geleden afgeschoten door de Vlaamse regering, omdat dat akkoord nadelig zou zijn voor Vlaanderen.

Meest gelezen