Politie Kosovo pakt oppositielid op bij betoging

Zaterdagavond zijn in Kosovo duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het akkoord dat de relaties met Servië moet normaliseren en er is gekomen onder impuls van de Europese Unie. De betoging ging uit van de oppositie, parlementslid Albin Kurti en 86 van zijn aanhangers werden opgepakt.
Albin Kurti wordt weggevoerd door de politie

Kurti werd vorige maand al eens gearresteerd door de politie. De man is een omstreden figuur en voert ook al wekenlang, soms gewelddadig, protest in het parlement. Hij sprak zaterdagavond zijn aanhangers toe in Pristina. Volgens de politie is hij opgepakt voor onder meer het verstoren van de openbare orde en illegaal wapengebruik.

Kosovo scheurde zich in 2008 af van Servië. Het heeft 1,8 miljoen inwoners van wie de overgrote meerderheid Albanezen. Servië weigert de onafhankelijkheid te erkennen, maar om de spanningen te verminderen is Kosovo nu overeengekomen meer autonomie te geven aan de Servische minderheid.

Het akkoord kwam er op initiatief van de EU. De Kosovaarse oppositie is radicaal tegen. Die oppositie overhandigde deze week aan de president een petitie met meer dan 200.000 handtekeningen tegen het akkoord.