Spaans parket wil gezamenlijk Frans-Spaans jihadistendossier

Het parket van het Spaanse Audiencia Nacional, een rechtbank die gespecialiseerd is in onder meer terreurdossiers, gaat voorstellen om een gezamenlijk Frans-Spaans jihadistendossier op te starten. Dat is vernomen bij een gerechtelijke bron. Met dat dossier "zouden magistraten directe toegang kunnen krijgen tot gegevens waarover het andere land beschikt", aldus de bron aan AFP. Het zou om een primeur gaan binnen Europa.

Concreet betekent dit dat als een vermoedelijke jihadstrijder in een van die twee landen wordt opgepakt, de magistraten die bevoegd zijn voor dat dossier meteen kunnen nagaan of er in Spanje of Frankrijk al andere procedures lopen. De bron merkt op dat een dergelijk instrument van pas was gekomen in het geval van de islamistische netwerken in Frankrijk en België.

Frankrijk en Spanje hebben, dankzij de strijd tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA, een lange geschiedenis in samenwerking op het vlak van antiterreur, zowel op het niveau van de politie als op het niveau van de rechtbank.

Het hoofd van de Audiencia Nacional zal het voorstel doen tijdens zijn onderhoud, deze week, met zijn Franse collega François Molins, het hoofd van het parket in Parijs.