Vijftigduizend mensen wonen uitvaart doodgeschoten advocaat bij

Vijftigduizend mensen hebben in de Oost-Turkse stad Diyarbakir de uitvaart bijgewoond van de Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi, die gisteren op straat werd vermoord. Samen met Elçi werden de twee politieagenten begraven die ook bij het vuurgevecht omkwamen.

Tahir Elçi werd gisteren in Diyarbakir tijdens een vuurgevecht doodgeschoten, vlak nadat hij journalisten te woord had gestaan. De advocaat had binnenkort voor de rechter moeten verschijnen om zich te verantwoorden voor zijn uitspraak dat de Koerdische Arbeiderspartij PKK geen terroristische organisatie is.

Het is niet duidelijk of de schutters het op Elçi hadden gemunt, of dat hij onbedoeld is gedood. De Turkse premier Davutoglu maakte vanmorgen bekend dat met het wapen dat naast Elçi's lichaam is gevonden, ook de twee agenten zijn gedood.

Hij zei ook dat de daders zullen worden gestraft. In Koerdische kringen wordt daaraan getwijfeld. De spanningen tussen de Turkse regering en de Koerden lopen al maandenlang hoog op.