Achterkleinzoon Russische tsaar sterft als eenzaat in Australië

De achterkleinzoon van de voorlaatste Russische tsaar is vandaag begraven in Darwin, in het noorden van Australië. Leonid Kulikovsky leefde jarenlang als eenzaat met zijn hond in een caravanpark, zonder iemand op de hoogte te stellen van zijn "koninklijke" achtergrond.
Courtesy Everett Collection
Kulikovsky, links vooraan, als kind op een familiefoto.

Kulikovsky werd op 27 september dood aangetroffen onder een boom in het stadje Katherine, in de Australische outback, nadat hij een hartaanval had gekregen. Het duurde negen weken voor de politie de identiteit van de 72-jarige man kon achterhalen.

Kulikovsky leefde al zes jaar in een caravanpark, waar hij bekend stond als "Old Nick". Hij leidde een erg teruggetrokken bestaan en sprak nooit over zijn familieverleden, zeggen zijn buren. "Hij kon met iedereen goed opschieten. Hij hield erg van zijn hond en las erg graag. Hij bezat een grote collectie Vikingboeken", aldus de eigenaar van het caravanpark.

Alexander III

Leonid Kulikovksy is de achterkleinzoon van Alexander III, de voorlaatste tsaar van Rusland die tussen 1891 en 1894 aan de macht was en door Nicolaas II werd opgevolgd.

In 1918 werd Nicolaas II samen met zijn echtgenote en kinderen door bolsjewieken geëxecuteerd in de nasleep van de Russische revolutie. De familie Kulikovsky slaagde erin te ontsnappen naar Denemarken, waar de kleine Leonid opgroeide. Als een jonge man migreerde hij naar Australië, maar nooit vermeldde hij zijn familiegeschiedenis.

Er is bloedverwantschap tussen de Russische keizerlijke familie en de Britse koningin Elizabeth II, die ook het formele staatshoofd van Australië is.

Kulikovsky heeft nog een zus in Denemarken, maar ze hadden al twintig jaar geen contact meer met elkaar. Vandaag is hij begraven in de orthodoxe kerk van Darwin. Er was ook een vertegenwoordiger van de Russische ambassade aanwezig. De rijkste familie van de Australische deelstaat Northern Territory biedt hem een graf aan.

Meest gelezen